Uppteckning nummer NM-SHA057

Meddelare: Olof Anton Norberg  År: 1912

Socken/stad: Njurunda

I Sundsvall hade de på sin tid en stor, stark "Spögubbe", som var härifrån socknen. En gång, berättas det, skulle han spöa en tjuv i stan. Han slog av alla krafter, men karlen stod där bara och småflinade. Men så kom där en karl och bar på en hösäck. I den säcken fanns väl någon "fyrklöver", ty han kunde se, huru det förhöll sig." Varför står du där och slår på en halmkärve?. frågade han. Tjuven hade "vänt synen" på spögubben. Men då denna fick klart för sig, huru det hängde ihop, så kunde väl han också så pass, att han friade sig från synvillan, och sen slog han tjuven, så att han vrålad än utöver sig och trasorna rök av ryggen hans.

Nordiska museet. Hammarstedtska arkivet. Träd, buskar och växter.